strawkaler

…berita dari segenap Dimensi.

Kopi dari najis gajah

Tinggalkan komen

minuman baru eksotik dibuat daripada biji dimakan oleh gajah Thai dan dipetik sehari kemudian dari tahi mereka. Reaksi usus di dalam gajah mencipta apa pengasasnya panggilan rasa yang unik kopi.
Satu daripada kopi istimewa yang paling luar biasa di dunia. Pada $ 1,100 sekilogram ($ 500 per paun), ia juga adalah yang termahal di dunia.
Buat masa sekarang, hanya kaya atau mengembara mempunyai akses kepada secawan teh, yang dipanggil Kopi Ivory Hitam. Ia telah dilancarkan pada bulan lepas di beberapa hotel mewah di kawasan terpencil di dunia – pertama di utara Thailand, Maldives dan kini Abu Dhabi – dengan harga kira-kira $ 50
The Associated Press mengembara kepada tapak pengeluaran kopi di Golden Triangle, kawasan sejarah dikenali untuk menghasilkan ubat-ubatan yang lebih kuat daripada kopi, untuk melihat gajah di tempat kerja.
Di kawasan pergunungan berkabus disempadanThailand,Laos dan Myanmar, pencipta kopi ditanya soalan asas: Kenapa gajah?Dan ini jawapannya,
“Apabila gajah makan kopi, asid perut memecahkan protein yang terdapat dalam kopi, yang merupakan faktor utama dalam kepahitan,” kata Blake Dinkin, yang telah menghabiskan $ 300.000 untuk pembangunan kopi berkata. “secawan kopi yang diakhiri rasa kopi yg sebenar dan nikmat tak terhingga.”
Hasilnya adalah sama dalam kopi Musang, atau kopi Luwak, satu lagi pelbagai exorbitantly mahal diekstrak dari najis Musang Tetapi perut besar gajah menyediakan bonus.
Fikirkan gajah sebagai setaraf alam haiwan yang perlahan. Ia mengambil masa antara 15-30 jam untuk mencerna kacang, yang rebus bersama-sama dengan pisang, tebu dan bahan-bahan lain dalam diet vegetarian gajah untuk menyemai perisa warna tanah dan buah-buahan yang unik,
“Teori saya adalah bahawa proses penapaian semulajadi berlaku dalam usus gajah,” kata Dinkin. “Penapaian Itu menyampaikan rasa anda tidak akan mendapatkan dari kopi yang lain.”
“Pemikiran awal saya mengenai kafein – tidak akan gajah mendapatkan berwayar di atasnya atau ketagih kopi?” kata John Roberts, pengarah gajah di Golden Triangle Asian Yayasan Gajah, perlindungan gajah diselamatkan. Ia kini mendapat 8 peratus daripada jumlah jualan kopi, yang pergi ke arah penjagaan kesihatan kawanan. “Setakat yang kita boleh memberitahu terdapat pasti tiada kemudaratan kepada gajah.”
Sebelum membentangkan cadangan itu kepada yayasan, Dinkin berkata dia bekerja dengan doktor haiwan berasaskan Kanada yang berlari ujian darah pada gajah zoo menunjukkan mereka tidak menyerap kafein mana-mana daripada makan ceri kopi mentah.
“Saya fikir ia adalah berbaloi mencuba kerana kita sedang mencari apa-apa yang boleh membantu gajah untuk membuat hidup,” kata Roberts, yang menganggarkan kos menjaga gajah setiap adalah kira-kira $ 1,000 sebulan.
“Saya fikir ia akan menjadi menjijikkan,”
Tetapi bagaimana ia rasa?
“Sangat menarik,”_admin straw_kuning

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s